tisdag 12 oktober 2010

80 procent av somalierna i Eskilstuna är arbetslösa

NAIV RESA Somalier är den största gruppen asylsökande som kommer till Sverige, och de fem kommuner som tar emot flest är Eskilstuna, Västerås, Södertälje, Malmö och Göteborg. Men somalierna (muslimer varenda en) är knappast några som bidrar till samhället. Tvärtom. Majoriteten är bidragstagare och står utan jobb. Nu tar man till nya knep för att lösa den knuten – genom att åka till Minneapolis i svenskbygderna i USA, då staden anses vara bäst i västvärlden på att integrera somalier.

Sarita Hotti (S) ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden, Kenny Sjöberg och Agneta Carlsson på arbetsmarknads- och familjeförvaltning tillhör gruppen som ska åka till Minneapolis för att studera hur man lyckats där Sverige misslyckats. Det är Regionförbundet Småland som arrangerar resan och det är EU som finansierar den.

– Vi ska studera hur de har gjort för att lyckats. Minneapolis ligger i Minnesota ett område i USA om inte är allt för olikt Sverige, säger Sarita Hotti.

Med på resan finns representanter även för svenska arbetsförmedlingen och Migrationsverket samt docenten i ekonomisk historia, Benny Carlsson, som tidigare studerat hur somalierna har lyckats i USA. Svenskarna stannar i sju dagar. De kommer bland annat att träffa vice borgmästaren som berättar hur Minneapolis arbetar med den somaliska gruppen. De träffar också African Development Center, besöker universitetet som forskar om somalisk integration. Det blir även en träff med somaliska företagare.

Folket

Ni kan få ett perspektiv på detta. I Borlänge är 50 procent av somalierna analfabeter och den stora andelen innebär också kommunen inte kan räkna med att alla flyktingarna kan komma ut fullt ut i arbetslivet. På detta svarade Jan-Olof Lundberg, ansvarig för integrationen i Borlänge, följande i somras:

- Om vi har en kvinna med åtta barn och mannen har dödats i Mogadishu, så kanske vi får vara glada om hon kan bli en lycklig Borlängebo och en god förälder.

Visst är det kul att betala skatt?

Läs om somalierna i Örebro, Västerås mfl städer. Glöm inte bort att ladda hem PDF-filerna vi lagt upp.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt