söndag 24 oktober 2010

Schweiz röstar om utvisning av kriminella invandrare

SCHWEIZ Ja- och nejsidan har påbörjat sina kampanjer inför omröstningen den 28 november där schweizarna ska ta ställning till två förslag som går ut på i stort sett samma sak – utvisning av invandrare som begår grova brott. En form av direkt demokrati vi aldrig lär se röken av här hemma.

Bakom initiativet står Schweizerische Volkspartei, ett konservativt högerparti, som vill se att invandrare som gör sig skyldiga till något av följande brott utvisas automatiskt:

  • Mord
  • Våldtäkt
  • Andra sexualbrott
  • Väpnat rån
  • Droghandel
  • Människohandel
  • Inbrott
  • Bedrägeri kopplat till sociala förmåner

Motförslaget från regeringen går ut på att listan bantas ned något och utvisningen vägs mot hur pass väl integrerad i det schweiziska samhället personen ifråga är.

Förslaget presenterades första gången för tre år sen i samband med förra parlamentsvalet 2007 då man samlade in mer än 210 000 underskrifter. Fem veckor innan omröstningen ska äga rum har respektive sida lanserat sina kampanjer inför vad som väntas bli en intensiv debatt om en fråga med bred folklig förankring i såväl Schweiz som utomlands.

Adrian Amstutz, vice ordförande för Schweizerische Volkspartei, säger att det är hög tid för Schweiz att sätta upp klara regler och att detta meddelande ska sändas ut så det förstås på alla världens språk. Han hävdar också att cirka 50 procent av brotten i Schweiz begås av invandrare samt att partiet inte är emot invandrare utan brottslighet.

Justitieminister Eveline Widmer-Schlumpf, tillhörande konservativa Bürgerlich-Demokratische Partei Schweiz, argumenterar mot förslaget men säger att kampen mot brottslighet är en stor fråga för det schweiziska folket och att en bättre integration motverkar brott.

Officiella siffror från 2009 talar dock sitt tydliga språk. Av 6 084 fångar i de schweiziska fängelserna är 70,2 procent invandrare.

swissinfo

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt