fredag 8 oktober 2010

Zigenare fortsätter belägra rastplats utanför Uppsala

KNIVSTA PI skrev i somras om den av zigenarockuperade rastplatsen Mora Stenar vid E4 söder om Uppsala. Redan då var det sanitär olägenhet med sopor överallt och bilister som inte vågade stanna till. Mängder med klagomål inkom till polisen och andra myndigheter. Sedan dess har det hänt – ingenting.

Tidningen UNT besökte rastplatsen och såg bland annat mängder av kläder på tork i långa rader på älgstängslet. En zigenarkvinna från Rumänien, Mirela Mustafa, berättar på knackig engelska att hon bott på rastplatsen i en hyrbil i tolv dygn och har inga pengar kvar. Hon vädjar om hjälp åt sig och sina medresenärer, ett par kvinnor och en ung man. Även ett spädbarn finns med i gruppen.

Enligt Mirela Mustafa var gruppen på väg till en festival i Norge när hennes tolvåriga dotter greps för snatteri och omhändertogs av socialtjänsten och hon vägrar att åka hem utan dottern. Gruppen tvättar sina kläder och sköter sin hygien på rastplatsens toalett och lagar mat över öppen eld. På en bänk ligger några kycklingar och tinar. Misären är påtaglig och gruppens medlemmar är förtvivlade. UNT kontaktar socialjouren som lovar att titta på ärendet.

Urban Olsson, närpolisbefäl vid Uppsalapolisen, säger

– I somras kunde det vara upp till 20 bilar med folk som bodde på Mora Stenar flera nätter i rad. I första hand rörde det sig om personer från Rumänien och Bulgarien som kommit hit för att tigga, sälja blommor eller spela dragspel, uppger Urban Olsson, närpolisbefäl vid Uppsalapolisen.

Enligt polisen har det varit nedskräpning men inga direkta ordningstörningar. Man har även informerat zigenarna att camping är förbjuden men i övrigt har det knappast varit några polisiära ärenden.

Rastplatsen ägs av Trafikverket, som säger att tumregeln för vistelse på platsen är begränsad till 24 timmar.

- Men jag skulle inte tro att någon kontrollerar det, uppger Lars Hedström på Trafikverket.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt