måndag 25 oktober 2010

Jättebedrägeri mot Skatteverket domar har nu fallit

BEDRAGARE En momshandläggare på Skatteverket som har hjälpt personerna bakom tre olika företag att fiffla undan 120 miljoner kronor i momspengar döms nu till ett långt fängelstraff. Tre personer i tre av de bolag som handläggaren styrt pengar till får fängelse i fyra till åtta år för skattebrott, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. De får näringsförbud i fem till tio år, men frias för medhjälp till trolöshet mot huvudman. Åklagaren gav däremot upp försöken att visa att de tre på utsidan arrangerat bedrägerierna tillsammans med handläggaren inne på Nyföretagarsektion 1 som satt i Skatteskrapan på Götgatan i Stockholm.

Det finns också ett antal andra personer som ligger bakom de bolag som binder ihop de tre som döms för skattebrott, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Dessa har i nuläget inte åtalats, men Ekobrottsmyndigheten vill inte berätta om det är nya åtal på gång även mot dessa.

De dömdas förklaringar till det inträffade är av det mer fantasirika slaget. Handläggaren säger att han hotats till livet av en kollega som försvunnit sedan Skatteverket uppdagat misstankar mot honom. Kollegan och andra som han inte vet namnet på har sedan instruerat honom att betala ut pengar. Att han plötsligt fick gott om pengar beror på att han hittat 1,6 miljoner kronor i skogen bakom pendeltågsstationen där han bor.

En av företagarna säger att han spelade på Solvalla 2002. Personer som han inte vågar peka ut misshandlade honom, hotade hans familj och krävde honom på 1,2 miljoner kronor för en spelskuld på en halv miljon. Sedan fick han mobiltelefoner och instruktioner för hur han skulle skriva på papper in blanco och åka till Lettland för att ta ut pengar.

En annan företagare har drivit städföretag. Att han haft ett annat företag som använts i bedrägerierna förklarar han med att velat hjälpa vänner som han uppfattat som seriösa att starta eget. Att han hals över huvud lämnat sambon för att emigrera till Grekland när Skatteverket kom honom på spåren har han förklarat med att han blivit kär i en annan.

Sedan har han ändrat sin berättelse. Kamraterna tvingade honom under hot att stå kvar som målvakt. Han har inte pekat ut någon. Men tingsrätten konstaterar att det är ställt utom rimligt tvivel att det är han och ingen annan som betalat ut pengar från ett internetcafé på Odenplan, vid ett tillfälle fyra miljoner kronor till Monaco.

Den tredje företagaren säger ingenting om hot. Han avtjänar redan ett femårigt fängelsestraff för narkotikabrott och hävdar att han någon annan skött hans bolag. Det har ingen betydelse för ansvarsfrågan, skriver tingsrätten.

De dömda är:

  • Hans Ove Siwertz (handläggaren),född 1968-08-19, åtta års fängelse för trolöshet mot huvudman och medhjälp till grovt skattebrott.
  • Leonidas Nikopoulos, född 1973-01-15, åtta års fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Leonidas emigrerade til Grekland när det hela började uppdagas.
  • Thord Jimmie René Martikainen, född 1974-12-03, fyra års fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.
  • Ulf Christian Vinberg, född 1975-10-30, sitter redan fängslad på ett femårigt straff för narkotikabrott (Hovrätten för nedre Norrland B595/09). Den nya domen räknas in i den gamla.

Siwerz döms dessutom att betala 120 miljoner i skadestånd, Nikopouls 111 miljoner, Martikainen 9,5 miljoner och Vinberg 235 000.

Uppgifterna under rättegången om den ”försvunna” kollegan till den dömda handläggaren visade sig peka på den sedan 2005 försvunna momshandläggaren Aslan Minasson som satt häktad för liknande brottsligher. Till honom skall enligt uppgift 13 miljoner kronor ha slussats ut.

Domstol

Stockholms tingsrätt mål B 1628-10

Realtid

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt