onsdag 27 oktober 2010

Saudiska kvinnor söker närhet hos väninnor

SAUDIARABIEN Saudiska kvinnor lever stora delar av sina liv avskilt från sina äkta män och umgås i mycket större utsträckning med andra kvinnor. Här är lesbiska förhållanden utbredda. I ett land där relationer mellan en man och en kvinna anses vara en katastrof vänder sig kvinnorna i stället till varandra.

– Det är ingen tvekan om att lesbiska förhållanden är utbrett stort i Saudiarabien, i det här samhället finner många kvinnor närhet och kärlek bara i förhållande till en av sitt eget kön, säger en ung kvinna till norska Aftenposten som endast uttalar sig då hon lovats att förbli anonym. Hon har själv inget förhållande men känner till många som väljer en sådan lösning.

– Jag letade efter tröst, säger Mashael om varför hon inledde ett förhållande med en annan kvinna efter flera år i ett olyckligt äktenskap. Den unga modern berättar om sin förbjudna kärlek i den brittiske författerns Robert Laceys bok från 2009, Inside the Kingdom – Kings, Clerics, Modernists, Terrorists and the Struggle for Saudi Arabia:

En flicka stryker dig över handen, och du vet att hon försöker förföra dig; på ett sätt vill du bli förförd. [...] Sexlivet mellan saudiska män och kvinnor är en katastrof, och alla vet att männen är otrogna. [...] Så efter en stund tänker du: Varför inte med en annan kvinna. Det är ett bra sätt att ta hämnd på.

Mashael bekräftar att det är åtskiljandet av kvinnor och män som för kvinnor till varandra. Hon ser inte sig själv som lesbisk: – I vilket annat samhälle som helst skulle jag inte haft ett förhållande med en annan kvinna, jag skulle aldrig tänkt tanken, eller fått inviten. Och jag skulle helt klart aldrig velat leva tillsammans med en kvinna.

En annan av författarens källor berättar om förhållandet till den äkta mannen: – När kvällen är över kommer mannen hem med en endaste förväntning. Han har talat nog. Det är inte samtal han önskar sig.

Väldigt många saudiska kvinnor tillbringar en oproportionerligt stor del av sin tid tillsammans med andra kvinnor än de gör med sina äkta män, skriver Lacey, som har utfört research i Saudiarabien i flera år. Vanligtvis går männen ut på kvällen för att äta middag, dricka kaffe, skvallra, snacka politik och på det hela tillbringa tid med maskulina sysslor, inte helt olikt det brittiska män gjorde på sina herrklubbar vid förra århundradets början, påpekar Lacey.

Laceys förra bok om Saudiarabien, The Kingdom, blev förbjuden i landet efter utgivningen 1981. I förordet till fjolårets uppföljare spekulerar författaren om även denna bok ska bli offer för censuren. Även om det finns andra kapitel än de som avhandlar kvinnornas förbjudna sexualitet och kommer få de starkaste reaktionerna, är det inget tvivel om att Lacey provocerar maktens män i det konservativa, stränga muslimska kungadömet med utsagor som dessa: ”Den segregerade livsföringen finns i regel också i kungafamiljen, så det finns lesbiska i palatsen, som överallt.”

Aftenposten

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt