söndag 10 oktober 2010

Imam i Odense uppmanar till våld mot oliktänkande

HATMÅNGLARE Invånare i danska Odense anklagar Abu-Alamin, sunnimuslim och ledaren för den största moskén i Odense, för att piska upp en stämning som skapar våld mellan olika muslimska trosriktningar.

Flera källor säger till tidningen BT att många protesterar mot den lokala imamens utspel. Men endast ett fåtal vågar rikta öppen kritik mot imamen, då både de sociala konsekvenserna och säkerhetsaspekten avskräcker. Imamen omger sig med en grupp kriminella ungdomar som livvakter.

Enligt tidningens källor, har sunni-imamens verbala angrepp mot shiamuslimer bland annat resulterat i att en ung man attackerats och knivhuggits. Dessutom finns det flera exempel på människor som har blivit hotade med döden, skriver BT.

Endast någon dag före attacken hade Abu-Alamin, enligt ett flertal vitten, agiterat mycket kraftfullt mot shiamuslimer vid ett offentligt möte. Imamen uttryckte i mycket starka ordalag sin avsky mot ett förestående äktenskap mellan en sunni- och en shiamuslim. Strax därpå blev mannen, som stod i färd att gifta sig, attackerad av knivmän som hotade att "slakta" honom om han genomförde äktenskapet.

Abu-Alamin fyller ungdomar med radikala åsikter och hetsar fram våld”, säger en anonym källa till tidningen. Mannen, som själv är muslim, har på nära håll följt en rad konflikter som har uppstått i kölvattnet av Abu-Alamin. Han vill vara anonym då han fruktar för sin egen familjs säkerhet.

Abu-Alamin har mycket extrema åsikter, och han skapar oenighet bland muslimer”, säger Saliha Marie Fettah, Centrum för Mellanösternstudier vid universitetet.

Imam Abu-Alamin, ledare för moskén vid Ørbækvej, vill själv inte uttala sig till tidningen.

"Det är klart, blir en kommun uppmärksam på att en radikal imam sätter sig över lagen i ett bostadsområde, så är det en mycket allvarlig sak", säger Martin Henriksen, integrationsordförande för Danskt Folkeparti. Därför har Henriksen nu ställt en fråga till inrikesministern vad Odense kommun och polisen gör för att hantera Abu-Alamin.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt