torsdag 14 oktober 2010

Fackförbund eller åsiktspoliser? två aktuella fall

FACKFÖRBUND Politiskt Inkorrekt har tidigare skrivit om Jerry Nilsson, 27 år, sjättenamnet på SD:s kommunlista i skånska Perstorp. Han jobbar som transporttekniker, men blev utesluten av fackförbundet Transport som inte gillade hans politiska tillhörighet. Transport är på väg att utesluta minst tre medlemmar som fått politiska uppdrag för SD efter valet.

Men samtliga LO-förbunden agerar inte fullt ut i samma odemokratiska anda. Kommunal och Metall låter aktiva Sverigedemokrater åtminstone vara kvar i facket. Men det är fortfarande en lång väg att vandra innan vi uppnår full demokrati i dagens fackföreningar. Idag berättar vi om Allan Jönsson, Sverigedemokratisk kommunpolitiker i Bjuv, och anställd på ett tegelbruk.

Metalls medlemmar har valt Allan Jönsson till skyddsombud. Inte med knapp majoritet, utan hela klubben på tegelbruket ställde sig bakom utnämningen. Metalls ledning fick gå med på detta. Men Allans popularitet bland sina medarbetare var större än så, han blev nämligen framröstad till klubbordförande tre gånger!

Men då sa Metalls ledning nej.

Skyddsombudsrollen är annorlunda än att sitta som klubbordförande. Skyddsombud ska i samverkan med arbetsgivaren förbättra, se över och ha kontroll på arbetsmiljön, säger Anders Ferbe, vice förbundsordförande på IF Metall.

Transportarbetareförbundet driver den hårda linjen – medlemmar som har förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna utesluts. Just nu, efter valet, pågår en uteslutningsprocess av minst tre medlemmar.

Kommunal har en annan linje. Där sa ledningen nej till att utesluta en medlem som kandiderade för SD i kommunalvalet. Kommunal ska inte ska agera åsiktspolis, hette det då. Anders Ferbe säger att Metall driver ungefär samma linje som Kommunal.

Huvudskyddsombudet Allan Jönsson själv ser inte några problem med sitt uppdrag.

– Det enda de haft som argument är att jag inte skulle ställa mig bakom allas lika värde. Och det är inte sant. Som facklig företrädare har jag företrätt alla oavsett om de är gula, gröna, blå eller vita, säger han.

Allan Jönsson säger att han i det fackliga uppdraget företräder individer, medan politiken handlar om samhällsfrågor. Och han ser inte heller något problem med att facket kämpar för integration.

– Det vi motsätter oss är det arbete som inte har blivit utfört, det är klart att de invandrare som kommit hit ska integreras i samhället, säger Allan Jönsson.

Det är inte första gången IF Metall agerar åsiktspolis. I mars skrev PI om fallet med Sverigedemokraten Ronny Ledström. I måndags kom beskedet att Ronny Ledström får behålla sina fackliga uppdrag.

Det var i mars i år som metallklubbens styrelse på företaget Ruukki meddelade att Sverigedemokraternas presstalesman i Halmstad Ronny Ledström skulle stoppas från att bli styrelsesuppleant i i metallklubbens styrelse på företaget Ruukki. Det var Metalls avdelningsstyrelse i Halland som tyckte det är olämpligt med tanke på Sverigedemokraternas ”inställning till människovärdet”.

I måndags sa Anders Ferbe att Ledström får vara kvar så länge han inte agerar på ett sätt som strider mot fackets värderingar. Ledström har under processen fortsatt sitt uppdrag bland sina arbetskamrater som röstat fram honom.

De har ju inte varit speciellt imponerade av fackets sätt att sköta det här centralt, så jag kan tänka mig att de också blir glatt överraskade. De har ju känt att facket centralt har åsidosatt deras demokratiska rättighet att rösta fram vem dem vill, säger Ronny Ledström

Lyssna på radiointervjuer i de två aktuella fallen:
Allan Jönsson
Ronny Ledström

Läs tidigare artiklar om IF Metall och dess märkliga förbundsordförande Stefan Löfvén:

Krönika: Stefan Löfvén – en obehaglig människa
Insändare: Öppet brev till Stefan Lövfén
Förbundsordförande i IF Metall: SD härstammar från nazisterna

Läs om andra fackförbundsordförandes fascistiska tendenser och självpåtagna roller som åsiktspoliser:

Byggnads kollektivvärvar röstare till sossarna
Fackförbundet Livs manar till odemokrati
Svenska Hamnarbetarförbundets blockad mot Israel

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt