onsdag 20 oktober 2010

Röda Kors-chef delaktig i identitetsbedrägeri

BEDRAGARE Den 13 augusti avkunnades i Migrationsdomstolen Stockholm dom i ett överklagande rörande fastställandet av en asylsökandes identitet. Klagande var Farhiya Ibrahim Aress Absi, född 1979-01-08 med kenyanskt medborgarskap, och anledning till överklagandet var att Fatima hade uppgivit namnet Habiba Ibrahim Mumin och sin nationalitet som varandes somalisk, vilket i dagens Sverige ju innebär mer eller mindre automatiskt permanent uppehållstillstånd. För Fatima fanns det dock ett problem som hon inte hade räknat med.

Redan 2002 hade hon besökt Sverige, då under sitt rätta namn (Fatima) och fick i samband med detta avslag på ansökan om PUT av anhörighetsskäl. I samband med detta fotograferades Fatima, och när nu Migrationsverket jämförde ”Habiba Ibrahim Mumins” fotografi med Fatimas kunde man tämligen enkelt avgöra att det rörde sig om samma person som nu försökte tillskansa sig uppehållstillstånd med falsk identitet. När man också vände sig till de kenyanska myndigheterna för att kontrollera damens fingeravtryck kunde Kenya meddela att de fanns i registret, men under ytterligare en identitet, Halima Khalif Guhad från Somalia. Fatima hade redan 1993 sökt visering första gången, men då var hon etiopiska med somaliskt ursprung. Anmärkningsvärt är också att Fatima vid ett fotograferingstillfälle på Migrationsverket skickat en annan person som utgav sig för att vara henne. När hon så ombads inställa sig själv ville hon inte bli fotograferad utan slöja, då det enligt henne skulle strida mot hennes religion.

Domen innebar att Fatima nekades uppehållstillstånd och förbjuds återvända till Sverige under två år.

En som engagerade sig i ”Habiba Ibrahim Mumins” (Fatimas) ärende var Abdullahi Aress, f.d. chef för det numera nedlagda Integrationsverkets analysavdelning, ledamot i Röda Korsets centralstyrelse och riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Östergötland valet 2006. Abdullahi har under processandets gång varit behjälplig med uppgifter om Fatimas vistelse i Kenya och hur hon skulle lägga fram uppgifterna i domstolen. Fatima uppgav initialt att hon inte hade en aning om vem denna Abdullahi var som hjälpte henne med att fabricera lögnerna som presenterades.

Men voila, senare under processen visade det sig märklig nog att Abdullahi är Fatimas bror, vilket hon ockå tvingades erkänna. Migrationsverket anförde i sitt beslut att det inte är rimligt att tro att en somalisk asylsökande, som till utseendet är identisk med den kenyanska medborgaren Farhiya Ibrahim Aress Absi, av en slump skulle hamnat i Linköping där Farhiya Ibrahim Aress Absis bror är bosatt. Att brodern sedan skulle råka träffa denna somaliska medborgare och engagera sig i hennes ärende framstår som osannolikt.

Migrationsverket fann därför det sannolikt att ”Habiba Ibrahim Mumins” rätta identitet är den kenyanska medborgaren Farhiya Ibrahim Aress Absi samt att hon tillsammans med sina anhöriga befunnit sig i ett flyktingläger i Kenya 1991 där de låtit sig registreras som somaliska medborgare i syfte att få uppehållstillstånd i något europeiskt land.

Enligt ambassadutredningen i Farhiya Ibrahim Aress Absis ärende är hon analfabet varför Migrationsverket utgår från att någon annan fyllde i hennes ansökan om uppehållstillstånd.

Abdullahi Aress anmärkningsvärda beteende har också manifesterats i ett annat ärende där Politiskt Inkorrekt nu källforskar för att få fram fakta. Det rör sig om ett uppehållstillstånd för studier där oegentligheter senare ledde till att tillståndet återkallades. Vi hoppas kunna få fram mer uppgifter om detta.

Abdullahi har redan tidigare förstått att göra sig en hacka på sin status som invandrare. När han inte fick det sökta jobbet som arbetsmarknadschef i Södertälje kommun drog han saken i ett tvistemålsärende rörande diskriminering där kommunen dömdes att betala Aress den nätta summan av 40 000 kronor.

Dom i Förvaltningsrätten/Migrationsdomstolen i Stockholm 13/8 2010 nummer UM 13104-10

PrintFriendly Share




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt