lördag 9 oktober 2010

Hot och våld av ensamkommande på flyktingboende

HÄRNÖSAND Merparten ensamkommande som kommer till Sverige är äldre tonåriga killar 17-18 år, och i en del fall vuxna män som ljuger om sin ålder vilka media envisas med att kalla för barn. Majoriteten är från Somalia och Afghanistan. Och inte allt för sällan utsätts personal på boenden landet runt för våld och hot.

På grupphemmet Semret, med tre boenden 1-3, har man sedan 1987 tagit emot dessa ensamkommande. När man fyller 18 så flyttar de ut från Semret, men går då över till det som kallas Mobila Teamet. Det är fyra anställda som jobbar med 18-21 åringar för att ytterligare träna dem till ett självständigt liv. Men livet på Semret är ingen dans på rosor för de anställda. Det är hot och våld på jobbet. Och en arbetsgivare som inte har fungerat. Så beskriver facket Semret 2 i en anmälan till arbetsmiljöinspektionen som gjordes i somras.

– Många har utsatts. Själv slog en av de boende en stol mot min arm. Och den händelsen fick jag polisanmäla själv. Jag anser att det borde kommunen ha gjort, säger en som jobbade på Semret 2 i somras.

– Jag vet att kommunen gjort en polisanmälan av händelsen, men efter att de inblandade själv polisanmält, säger Laila Jäderblom, kommunals sektion i Härnösand.

Kommunen berättar i sitt svar till Kommunal och till Arbetsmijlöverket att under förra hösten och i våras har enskilda ungdomar uppträtt hotfullt och våldsamt.

– Två allvarliga händelser har inträffat då polis påkallats, skriver Ifo-chef Lisbet Sander i sitt svar.

Kommunen, Arbetsmiljöverket, Kommunal och polisen är inblandade för att komma till rätta med de aggressiva ensamkommande ”barnen” och den utsatta arbetsmiljön.

Allehanda

SVENSTAVIK Över till Bergs kommun som sedan en månad tillbaka öppnat upp ett helt lägenhetskomplex för tio ensamkommande enligt ett med Migrationsverket. I lägenhetskomplexet finns även en personallägenhet där det finns vägledare och socialsekreterare på plats dygnet runt.

Journalisten blandar friskt begreppen ”barn”, ”pojkar” och ”unga män” i artikeln där ”De flydde från krig och misär. Utan sin familj anlände de till ett helt främmande land. Nu försöker de unga männen skapa en trygg bas i Svenstavik.”

Som väntat är det bara äldre tonåriga killar från Afghanistan, Jemen och Somalia. Man har nu tilldelat dem egna lägenheter där de bor två och två men även trerumslägenhet som delas av två killar. Under tiden står mängder med studenter i bostadskön.

Eftersom det är barn enligt media och dessa ska hållas sysselsatta har

ett lokalt företag har donerat fiskespön till boendet för ensamkommande flyktingbarn i Svenstavik.

Vi får träffa Danial Husseini och Basir Hakimi från Afghanistan och är de som delar på en trerumslägenhet.

– Vad vi än diskuterar landar alltid samtalet i Afghanistan, säger Danial.

De båda pojkarna flydde under svåra förhållanden från sitt hemland och hamnade till slut i Sverige. Och de båda var tvungna att lämna Afghanistan ensamma – utan sina familjer.

– Jag har inte sett min mamma och min syster sedan i våras. Jag vet inte var de är i dag, säger Danial Husseini.

Om han får veta var familjen befinner sig kommer han att jobba hårt för att återförenas med dem.

– Självklart saknar jag dem. Jag vill att de ska vara här, säger han.

PI: På ren svenska kallas det för ankarbarn. Släkten skickar hit den mest lämpade av sönerna, som väl här drar en rövarhistoria om den försvunna släkten. Detta är ömmande omständigheter och Sverige delar ut PUT. Genast efter beskedet visar det sig genom ren magi att släkten lever trots allt och reglerna medger att ”barnet” får ta hit dem genom s k anhöriginvandring. Ingen av de tio ensamkommande i Svenstavik har dock ännu uppehållstillstånd.

LTZ

BROMÖLLA Här har kommunen inte bestämt sig ännu om man ska ta emot upp till åtta ensamkommande eftersom det är oklart med platserna. I våras skrev kommunen skrev på en avsiktsförklaring om att ta emot ensamkommande. Kommunen får då statlig ersättning.

Men vid kontakt med andra kommuner visar det sig att kommunen kan få stå för kostnaderna för gode män under en period, från det att de ensamkommande fått uppehållstillstånd tills dess att de får en vårdnadshavare. Man har inte hittat gode män ännu likaså pågår upphandling om boenden. Enligt det nuvarande förslaget kan avtalet sedan börja gälla från och med årsskiftet.

KB

Klassikern ”Achmed 14 år”

Vi ber att ständigt få påminna om detta haveri där SR-journalisten Elsa Persson tårögt svalde allt Achmed la fram. Även hans ålder: ”14 år”.

Men forum och bloggar kastade sig över hennes epost och sedan tog det sekunder innan artikeln var borta från Sveriges Radios hemsida.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt