onsdag 6 oktober 2010

Skinnmäster vann i hovrätten mot DO och zigenerskor

DOM I HOVRÄTTEN Den 21 december vid 13-tiden 2006 ville zigenerskorna Sarita Faltin, Theresa Faltin, deras mamma Alinda Svarts samt väninnan Aili Keiski besöka Skinnmäster i Örebro (rätt stad) för att titta på en julklappspäls, enligt egen utsago. De var klädda i traditionella finsk-zigenska kläder. Men de kom aldrig in i affären utan ägaren Mats Nylén stoppade dem i dörren och sa att han skulle stänga för lunch. Men några sådana uppgifter fanns inte på butiksdörren, enligt kvinnorna, där det stod att butiken var öppen till 18.00. Zigenerskorna hävdade också att Mats Nylén uppmanat dem att "komma tillbaka en annan dag i sina folkdräkter." När de kom tillbaka efter en dryg kvart var affären öppen igen. Det hela utvecklade sig till en högljudd diskussion – och en DO-anmälan.

Örebro tingsrätt

2009 kom domen där tingsrätten i Örebro slog fast att de blev diskriminerade. Dels hade kvinnorna utsatts för direkt diskriminering som har samband med deras etniska tillhörighet, dels trakasserades i och med att affärsägaren kommenterade deras klädsel på ett nedlåtande sätt. Skinnmäster i Örebro fick därför betala de fyra zigenerskorna 20 000 vardera. Mats fick även betala DO:s rättegångskostnader: drygt 50 000 kronor samt advokater. Totalt skulle Skinnmäster få betala drygt 155 000 kronor, om PI minns rätt.

DO- Katri Linna frustade glatt:

– Dagens dom från Örebro tingsrätt visar hur framför allt romska kvinnor, som bär traditionella romska kvinnokläder, öppet diskrimineras när de ägnar sig åt vardagliga sysselsättningar som att gå och handla. Det är dags att majoritetssamhället tar denna diskriminering på allvar.

PI: I samband med domen kontaktade Mats Nylén oss där han berättade att zigenerskorna även hade ristat in hakkors på hans bil, skrikit "din jävla rasist", "Hitlerdjävul" och var allmänt hotfulla. Detta nämnde varken media eller DO.

Göta hovrätt

Mats överklagade domen till Göta hovrätt i januari 2010 och nu har domen kommit. Göta hovrätt ändrar tingsrättens dom och ger Mats Nylén rätt, att zigenarkvinnorna fick lämna butiken eftersom han skulle stänga för lunch.

DO är dock inte nöjda:

– Vi ska analysera domen för att sedan bestämma oss för om vi ska överklaga, säger Anders Wilhelmsson, jurist vid DO.

Polisen varnar

Polisen i Västmanlands län gick ut den 28 januari 2009 med att fyra zigenarkvinnor satt i system att resa runt i landet och uppträda provokativt mot butiksägare och personal för att sedan anmäla dessa för olaga diskriminering och begära skadestånd. Enligt uppgifter har de också lyckats med detta i flera fall. Anmälningar har gjorts i såväl Örebro som Uppsala varför polisen i Västmanland vill uppmärksamma butiksägare även här i länet på kvinnornas verksamhet.

Om det är pälskvinnorna som Mats vann nu mot förtäljer dock inte historien.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt