måndag 18 oktober 2010

Får PUT pga giftemål med man från fel klan

PUT Fattuun lise Mahamuud, född 1977, från Mogadishu i Somalia hävdar att hon blivit utsatt för allvarliga övergrepp av familje- eller klanmedlemmar eftersom hon gifte sig med en man från en lägre klan mot familjens vilja. Migrationsdomstolen i Stockholm upphäver därför Migrationsverkets beslut om utvisning och beviljar henne permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Migrationsdomstolen finner att kvinnan gjort sannolikt att hon riskerar att återigen utsättas för skyddsbehovs-grundande behandling eller bestraffning i den mening som avses i utlänningslagen, att det inte finns några myndigheter i hemlandet som kan bereda kvinnan skydd samt att något rimligt internt flyktalternativ inte finns för en person i hennes situation. Fattuun lise Mahamuud har heller inte styrkt sin identitet eller hemvist i Somalia. Migrationsdomstolen, Länsrätten i Stockholm beslutade att Fattuun lise Mahamuud beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige. Yrkandet om flyktingförklaring avslås. Migrationsverkets beslut om utvisning upphävs.

Bakgrund

Fartuun reste in i Sverige den 27 december 2007 och ansökte om asyl samma dag. Den 25 maj 2008 inkom Fartuuns offentliga biträde med inlaga i ärendet och i samband med detta ansökte hon också om flyktingförklaring. Fartuun kommer från Mogadishu i Somalia och tillhör klanen Muresade, en underklan till Hawiye.

På grund av att hon, mot sina släktingars vilja, ingick äktenskap med en man tillhörande klanen Madhiban, som är en diskriminerad minoritetsklan, utsattes hon för övergrepp av familje- eller klanmedlemmar. Fartuun har också framfört att: Hon har brutit mot de seder och bruk som råder i hemlandet. Hon står utan skydd, eftersom det inte finns fungerande myndigheter och hotet kommer från hennes egen klan och familj.

Shejken hade ingen kunskap om hennes eller hennes makes levnadsförhållanden, eftersom de gifte sig pa en annan ort. Shejken själv riskerar ingenting genom att genomföra en vigsel på detta sätt; shejker är högt aktade män i Somalia. Paret kunde leva kvar i Mogadishu efter vigseln, eftersom ingen visste om äktenskapet. Problemen uppstod först när hon för att undvika att bli bortgift med en annan man berättade för sin familj om äktenskapet. Det finns olika sätt att ingå äktenskap på i Somalia, berättar hon. Ett tillvägagångssatt är att man kan rymma och gifta sig så som hon gjort. Det är ett accepterat förfaringssätt.

Hon var frihetsberövad och fängslad under den period som de etiopiska trupperna fanns i landet. Stridigheter utbröt och de beväpnade männen som höll henne fången lämnade platsen. Hon var fastbunden och kunde inte fly själv. Hon tror att folk som passerade området och såg henne där kontaktade svärmodern.

Hennes svärmor kom senare på kvällen natten från Afgooya, dit hon flyttat när stridigheterna utbröt, och befriade henne. Hon kom tillsammans med sina grannar, ca fem-sex stycken andra kvinnor. Hon följde med svärmoderns till hennes hus och gömde sig där. Svärmodern planerade flykten och presenterade henne för en man som skulle hjälpa henne till Sverige. Hon tror att det är svärmodern som har betalat men hon vet inte hur mycket hon betalade.

Migrationsverket har vid förhandlingen anfört i huvudsak följande: Det råder svåra motsättningar i Somalia och det föreligger därför ett krav på trovärdiga individuella skyddsskäl. Verket ifrågasätter trovärdigheten av klagandens berättelse och hänvisar till de bedömningar som gjorts i beslutet. Under förhandlingen har klaganden dessutom kommit med några nya uppgifter.

Skyddsbehov

Fartuun har inte styrkt sin identitet. Det ar dock i målet ostridigt att hennes ansökan ska provas mot Mogadishu, Somalia. Migrationsdomstolen finner att Fartuun genom sin berättelse inte har gjort sannolikt att hon, på grund av sin klantillhörighet eller av annan orsak, har utsatts eller riskerar att utsättas för förföljelse som är av den art och grad att hon är att betrakta som flykting enligt 4 kap. I § Utl. Yrkandet om flyktingförklaring ska följaktligen avslås.

Skyddsbehövande i övrigt

På grund av det anförda finner migrationsdomstolen att hon har gjort sannolikt att hon vid ett återvändande till Somalia löper en risk för att återigen utsättas för skyddsbehovsgrundande behandling eller bestraffning enligt 4 kap. 2 § första stycket 1 Utl. Migrationsdomstolen konstaterar även att det inte finns något rimligt internt flyktalterativ för en person i hennes situation.

Styrkande av identitet, Migrationsverkets utredning

Migrationsverket konstaterar inledningsvis att Fartuun inte inkommit med några handlingar till styrkande av sin identitet eller hemvist i Somalia.

Enligt Migrationsverket har dock somaliska medborgare i regel inte möjlighet att styrka identitet och medborgarskap eller hemvist med skriftlig bevisning. Det saknas i Somalia myndigheter som kan utfärda hemlandspass eller andra godtagbara identitetshandlingar. Följdaktligen är det inte heller rimligt att kräva att somaliska medborgare företer skriftlig bevisning för att styrka sin bakgrund och sina därmed sammanhängande asylskäl.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt