tisdag 12 oktober 2010

Jönköpings kommun tillrättavisar elever som röstade fel

JÖNKÖPING I årets skolval gjorde Sverigedemokraterna ett rekordval och snittade i riket som helhet på 13 procent. På vissa skolor fick partiet till och med egen majoritet. En av de större gymnasieskolorna där SD fick skyhöga 45,4 procent var på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. Detta har upprört kommunledningen som nu ser det som sin plikt att tillrättavisa alla de elever som röstat på ”fel” parti.

Gymnasiechefen Stefan Hagström blev även JO-anmäld, efter att ha kallat utgången av valet ”alarmerande”. JO valde dock att lägga ner anmälan utan att vidta några åtgärder.

Stadsdirektören Martin Andeae har nu fått i uppdrag att kartlägga värdegrundsarbetet i Jönköpings kommun, skriver Jnytt.se.

- Det är alltid viktigt att markera att kommunen inte är en värdeneutral organisation. Vi måste ständigt jobba inom skola och socialtjänst. Vi har en lång rad styrande dokument i olika frågor som har aktualiserats på senare tid, säger Andreae.

Ordern kommer direkt från högsta ledningsutskottet dit Andreae tillsammans med andra förvaltningschefer ska återkomma med förslag på hur värdegrundsarbetet kan utvecklas. Han menar även att SD:s framgång i skolvalet kan vara en bidragande faktor.

Jönköping utmärker sig annars genom att Kristdemokraterna historiskt haft ett mycket stort stöd. I årets val tappade de tre procentenheter, men behåller ändå positionen som tredje största parti, men 15,75 procent av rösterna i kommunalvalet.

Vad gäller Sverigedemokraternas stöd i Jönköping så nära dubblade de sitt stöd både kommunalt och i valet till riksdagen.

Som lite kuriosa kan nämnas att Jönköpingsborna i både valet 2006 och 2010 lyckats ge SD exakt samma siffror som på riksnivå, 2,93 respektive 5,70 procent.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt