torsdag 21 oktober 2010

Etablissemangets tolkningsföreträde i debatten om mångkultur

KRÖNIKA Efter att Tysklands förbundskansler Angela Merkel dömt ut det mångkulturella samhället som fullständigt misslyckat ser vi nu hur media och politiker i Sverige tvingas krypa till korset och acceptera problemformuleringen att multikulturalismen helt inte har fungerat. En ofrånkomlig, men likväl taktisk, manöver från etablissemanget eftersom tidningarnas läsare och partiernas väljare helt enkelt inte skulle kunna ta den på allvar som skulle hävda motsatsen att det mångkulturella samhället inte alls har medfört stora problem. PJ Anders Linder, Timbrohögern i egen hög person, är ett klockrent exempel på hur samma mediala och politiska etablissemang som ställt till med den mångkulturella katastrofen nu ska bestämma över vilka åsikter och politiska åtgärder som är tillåtna svar på det mångkulturella misslyckandet.

PJ Anders Linder skriver i SvD med anledning av Angela Merkels uttalande krönikan Ett sent farväl till multikulturalismen. Linder är noga med att få med brasklappen ”det nya numret av den brittiska vänstertidskriften Prospect har till exempel som tema att multikulturalismen nått vägs ände” så att ingen ska tro att att han är främlingsfientlig, rasist, invandrarfientlig eller fiskar i grumliga vatten. Det är ju så Linders kära Timbro och Svenskt Näringsliv har behandlat invandringskritiker genom åren. Först efter klartecken från vänstern vågar alltså en moderat tidning skriva lite kritiskt om mångkulturalismen.

Hennes uttalande har fått stor uppmärksamhet både i Tyskland och internationellt och blivit del av en redan infekterad debatt. Rödgröna kritiker menar att CDU-ledaren fiskar i grumliga vatten, medan invandringsmotståndare hävdar att hon ger dem vatten på sin kvarn.

Jag tror bägge lägren har fel. Angela Merkel försöker inte elda på debatten om invandring och integration, hon försöker lugna ned den och få den att ta mer konstruktiva former.

Vilken debatt om mångkultur och invandringsfrågor syftar Linder på? Den debatt mellan liberaler och socialister där samtliga debattörer är helt eniga om att motsätta sig idéer om en restriktivare invandring och hårdare krav på de invandrare som beviljas uppehållstillstånd?

PJ Anders Linder pratar om ”konstruktiva former”. Linder och etablissemanget utger sig för att stå för de ”konstruktiva” och ”rätta” lösningarna i det politiska samtalet. Horst Seehofer, ministerpresident i Bayern och ordförande i CDU:s systerparti CSU, som har publicerat ett invandringspolitiskt program, är enligt Linders logik bara missnöjd och populist som man därför inte behöver bry sig om eftersom han inte har ”konstruktiva” lösningar. CDU:s invandringspolitiska program säger följande:

  • Tyskland bör inte vara ett invandringsland.
  • Brist på kvalificerad arbetskraft är inte skäl nog för arbetskraftsinvandring.
  • Invandring från alltför främmande kulturer bör stoppas.

Linder förkastar samtliga tre punkter, talar sig varm för ett Tyskland med fortsatt invandring, och kräver att tyskarna blir bättre på att leva med invandrare.

Hur vore det om Linder, istället för att klaga på sina meningsmoståndare, redogör för det ansvarsfulla och konstruktiva i att förespråka en oreglerad invandring som bevisligen ökar arbetslösheten, kriminaliteten, de offentliga utgifterna och motsättningarna i samhället?

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt