tisdag 5 oktober 2010

Första mätningen sedan valet stödet för SD kvarstår

OPINIONSMÄTNING Idag presenterades den första opinionsmätningen sedan valdagen. Den kommer från DN/Synovate och visar på små förändringar i opinionen. Det verkar som svenska folket står fast vid hur de röstat.

Moderaterna blir största parti med 31,7 procent, medan Socialdemokraterna för 29,6 procent. Alliansen får även 49,3 procent, det vill säga lika mycket som i valet. De rödgråna uppnår 43,7 procent.

Flera av partierna tappar i stöd, däribland även Sverigedemokraterna, som ändå hamnar på 4,7 procent, vilket är klart över riksdagsspärren. Inga förändringar är dock statistiskt säkerställda.

I SvD:s ledare har Per Gudmundson idag en intressant reflektion över resultatet för SD i dagens mätning.

Det kan vara värt att notera att Sverigedemokraterna inte faller handlöst, trots dryga två veckors medial information till väljarna om att de har röstat fel, trots massmöten på torgen mot främlingsfientlighet, trots chockartade uttalanden från proffstyckare och trots att Lars Ohly markerat sitt missnöje i sminklogen.

Det borde leda till viss besinning. Kanske känner sig väljarna inte lurade med sitt val. Kanske hade väljarna ett angeläget budskap till riksdagen – ett budskap de inte kan backa från ens under en kanonad av fördömanden.

Det vore bättre om vi försökte dechiffrera det budskapet istället för att ägna hela dagarna åt att skjuta budbäraren.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt