torsdag 7 oktober 2010

Fick a-kassa och var samtidigt i Irak

BIDRAGSBROTT Den 37-årige irakiern, som är ordförande i en irakisk förening i Borlänge, uppgav sommaren 2007 att han var arbetslös och därmed inskriven på arbetsförmedligen. Han lämnade in kassakort till Handels arbetslöshetskassa, vilket berättigade honom till ersättning med sammanlagt 10 475 kronor. Men han glömde berätta att han i själva verket fanns i Irak. A-kassan fick kännedom om detta och anmälde honom för bedrägeri och bidragsbrott.

Under förhandlingarna hävdade irakiern att han inte alls tänkt att bedra a-kassan samt att han inte känt att man inte hade rätt att vistas utomlands samtidigt som ersättning utbetalades.

Enligt hans egen berättelse skedde följande:

Han flög till Turkiet den 7 juli för att därefter fortsätta till Irak. Syftet var att endast vara borta över helgen. Området där han befann sig i Irak övertogs dock av terrorister och både vägar och flygplatser stängdes. Attacken ledde till tusentals döda och han förlorade också många både anhöriga och vänner. Mannen mådde mycket dåligt och hade samtidigt ingen möjlighet att återvända till Sverige. Han undertecknade då kassakort som han postade till en kusin i Sverige för vidarebefordran till a-kassan. Först den 21 augusti kunde han återvända till Sverige och lämnade då in ytterligare två kassakort för perioden 30 juli till 26 augusti. Då hade a-kassan ändå fått besked om att mannen befann sig utomlands och stängde av honom från och med den 11 juli.

Det bet inte

Falu tingsrätt trodde honom inte utan konstaterar istället att genom hans underskrift har irakiern försäkrat att han velat och kunnat ta arbete under de dagar han deklarerat som arbetslös. ”Det ligger i sakens natur att en person inte samtidigt kan stå till den svenska arbetsmarknadens förfogande och vara så långt borta som i Irak”, skriver tingsrätten i sin dom.

Irakiern döms därför till 100 dagsböter à 50 kronor samt till att betala 500 kronor till brottsofferfonden. Han får också betala delar av sina egna försvarskostnader.

Domstol

Falu tingsrätt

PI har inte domen.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt