fredag 8 oktober 2010

Kaninmannen II fick sänkt straff lurade FK på 4,7 MSEK

GROVT BEDRÄGERI Den 19 juli dömdes den s k "Kaninmannen II", irakiern Ali Radhi Raheema Al-mozani och övriga inblandade för bland annat grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott. Tillsammans med sju medåtalade bluffade Kaninmannen II till sig drygt fem miljoner kronor från försäkringskassan genom att sitta i rullstol och spela CP-skadad. Bluffen pågick under åren 2007 till april 2010. Hovrätten sänker nu fängelsestraffet för kaninmannen medan utvisningsbeslutet står fast.

Tre huvudmän bakom bluffen

- "Kaninmannen II", Ali Radhi Raheema, fejkade cp-skadan.

- Lami Ahmed Sofi Kerim, imamen vid Halmstads källarmoské, som var den som intierade bluffen från första början. När Ali Radhi Raheema Al-mozani kom till Sverige som asylsökande hösten 2006 placerades han på flyktingmottagningen i Hultsfred. Där söktes han upp av imamen som ville ha klienter till asssistentföretaget som nummer tre drev:

- Taxichauffören Adnan Suleiman, och hans enskilda bolag Solia Assistans.

- Anställda var övrig släkt till imamen och vänner som fejkade sina assistentjobb med falsk angiven närvaro.

Adnan Suleiman anses vara hjärnan, och utan honom hade inte Ali Radhi Raheema kunnat spela sin cp-skada. Adnan Suleiman, Ali Radhi Raheema och Lami Ahmed Sofi Kerim påbörjade bluffen 2007 och lämnade den sommaren oriktiga uppgifter till Försäkringskassan som betalade ut 180 804 kronor i assistansersättningar. Något som hovrätten nu ogillar då juridiken kring rubriceringen och gränsdragningen i samband med att bidragsbrottslagen infördes den 1 augusti.

Däremot anser hovrätten att det om felaktiva utbetalningar på sammanlagt 4593 879 kronor. Steg två i härvan var att Lami Ahmed Sofi Kerim tog över Adnan Suleiman roll i ett eget bolag. Det heter Sofi Assistans Sverige och var registerad i sonens namn, Achmed Sofi Kerim, född 1984, även han dömd för medhjälp till grovt bidragsbrott.

Åklagaren menade under tingsrätten förhandlingar att det är imamen som ligger bakom beskrivningen av Ali Radhi Raheema Al-mozanis symtom. Ingen fördjupad undersökning har skett men följderna av en cp-skada har imamen ändå lyckats få bekräftad – av en svensk distriktsläkare i Småland och en svensk läkare på en privat mottagning i Halmstad. Försäkringskassan godkände sedan, efter samtal med Lami Ahmed Sofi Kerim och hembesök hos Ali Radhi Raheema Al-mozani, dennes påstådda assinstentbehov. Men under den gångna våren blev en handläggare misstänksam och gjorde oanmälda besök. Då var Ali Radhi Raheema Al-mozani inte hemma och hans assistent var utomlands.

Halmstad tingsrätt dömde

  • Kaninmannen Ali Radhi Raheema Al-mozani, född 1978 och irakisk medborgare, för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till fängelse i tre år och ska utvisas ur landet. Al-mozani fick även betala 4,7 miljoner kronor i skadestånd till Försäkringskassan.
  • Imamen Lami Ahmed Sofi Kerim och irakisk medborgare, född 1955-11-18 och irakisk medborgare, för grovt bidragsbrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll till fängelse i ett år och nio månader.
  • Taxichauffören Adnan Suleiman, född 1968-12-27, för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till fängelse i två år och sex månader.

Ytterligare fem personer dömdes till villkorlig dom för bland annat medhjälp till grovt bidragsbrott, däribland Lami Ahmed Sofi Kerims två söner:

  • Ahmed Sofi Kerim, född 1984-03-16
  • Muhammed Sofi Kerim, född 1990-06-09

Tingsrätten skrev i sin dom att Ali Radhi Raheema Al-mozani genom att missbruka samhällets stödsystem fått mycket stora belopp utbetalade på ett felaktigt sätt. Tingsrätten anser att den skada som hans brottslighet inneburit för allmänna intressen är så allvarlig att han inte bör få stanna kvar i landet.

Halmstad tingsrätt, mål nr 948-10

Hovrätten ändrar straffet

Kaninmannen Ali Radhi Raheema Al-mozani får sänkt straff från tre år till två års fängelse. Emellertid står utvisningen fast. De övriga två huvudmännens straff lämnas oförändrade liksom för de andra dömda.

Härvan växer rejält

I samband med första rättegången fanns det indikationer på att bidragsbluffen kunde växa rejält, till svindlande 75 miljoner kronor.

Solia Assistans (Adnan Suleiman) har haft tolv brukare på orter runt om i landet, alla med anställda personliga assistenter knutna till sig. De finns bland annat i Bjuv, Karlshamn, Västervik och Jönköping. Samtliga är utländska medborgare, företrädelsevis irakiska "flyktingar". Försäkringskassan och polisen har nu pågående undersökningar.

Vi har klara bevis och kommer att utreda ett flertal fall. Det rör sig om samma tillvägagångssätt i samtliga fall. Man har haft föräldrar, andra familjemedlemmar och vänner som anställda. De har skrivit upp arbetstider och kvitterat ut pengar, säger Karl-Arne Ockell, biträdande chef på utredningsroteln hos Hallandspolisen.

Solia Assistans har administrerat löner och kvitton, som gett åtskilliga inkomster för många runt varje brukare. I ett fall har ett par kvitterat ut 220 000 kronor vardera per år för skötsel av en cp-skadad man, fast den hjälpande mannen samma tider jobbade på en pizzeria.

De har aldrig ens träffat mannen men fått ihop årsinkomster för sjukpenning, a-kassa och pension, säger Ockell.

Det senaste fallet rör en familj i Karlshamn i Blekinge. Solia Assistans ligger bakom här också, och Karl-Arne Ockell misstänker att bedrägeriet har omfattat summor upp till en halv miljon kronor i månaden. Enligt Ockell kan Karlshamnsärendet vara det allvarligaste hittills. En person i familjen påstods vara så svårt handikappad att han inte kunde ta hand om sig själv utan behövde hjälp dygnet runt. Ockell säger:

Så handikappad är inte den här personen. Han är inte särskilt sjuk. Säg att han behöver hjälp kanske 20 timmar i veckan. Istället har de haft sex heltidsanställda familjemedlemmar. Enligt våra kontroller har de här familjemedlemmarna samtidigt som de skulle sköta om den handikappade varit på andra platser samtidigt, vilket ju är en omöjlighet.

Familjen har enligt uppgift fått ut 500 000 kronor i månaden. Hur lång tid det här har pågått har polisen inte rett ut. Klart är dock att det handlar om minst ett år, alltså omkring sex miljoner kronor. Polisen är också tämligen säkra på att assistansföretagets VD har fått ta del av bedrägeripengarna från skattebetalarna.

Expressen
Sydöstran

Bolagen

Solia Assistans registrerades 2004-06-15 och är fortfarande aktivt i bolagsregistret trots att Adnan Suleiman sitter i fängelse. Sofia Assistans däremot är avregistrerat sedan agusti 2010. Men det finns ett bolag till som heter Sofia proffs AssisTANS Handelsbolag i Stockholm. Det är också avregistrerat i år och bedrev bland annat omsorgsverksamhet. Där finns två nya personnamn och med tanke på bolagsnamnet måste detta vara en av brukarna som bluffat.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt