tisdag 19 oktober 2010

Ensamkommande bråkar på nyöppnat boende

ENSAMKOMMANDE Den 1 september öppnade man boendet Stella i Härjegårdars fastigheter på Färjegatan i Sveg i Härjedalen. Inför öppnandet skrev kommunen på sin webplats: ”Enligt kontraktet med Migrationsverket ska kommunen bereda plats för tre asylsökande barn och sju barn som har permanent uppehållstillstånd.” Gunilla Anklew heter samordnaren, och till sin hjälp för att dadda dessa ensam-kommande har hon åtta personer anställda. Men det blev ingen dans på några rosor. Tvärtom. Bråkiga och stökiga ensamkommande är vardagen på Stella. Killarna bråkar med varandra, rykten om knivhot vilket förnekas av Gunilla Anklew och personal som upplever konflikterna som obehagliga.

– Vi trodde att vi var väl förberedda men det har varit mer konflikter mellan olika grupperingar än vad vi kunde tänka oss, säger Gunilla Anklew.

– Jag ska inte sticka under stol med om att det är stökigt och bråkigt stundtals men något våld förutom lite knuffar har inte förekommit.

– Mycket är språkförbistringar, de förstår inte varandra och inte personalen. Dessutom lägger de olika tolkningar i hur man ska vara mot varandra. Sedan har inte deras skolsituation fungerat helt perfekt ännu, samtidigt som kontakterna med Migrationsverket och osäkerheten om de får stanna också gör sitt till för att humöret ska gå upp och ner.

Känner sig personalen hotad?

– Nej, det är ingen som känner sig hotad men lite obehagligt kan det upplevas då det blir högljudda konflikter, säger Gunilla Anklew.

ÖP

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt