tisdag 19 oktober 2010

Asylsökande i Sverige väller in i Danmark

DANMARK Dagligen reser mängder med asylsökande i Sverige över till Danmark trots att de inte har tillstånd. Dansk polis slår nu larm och vill se fler personkontroller införas på dansk mark.

Gränskontrollen mellan Sverige och Danmark är som bekant sedan länge historia. I och med EU och Schengensamarbetet kan människor röra sig fritt mellan medlemsländerna, vilket i sin tur gör det omöjligt för dansk polis att utföra kontroller av de som reser in i Danmark från Sverige.

Dansk polis slår nu larm om att den fria rörligheten också innebär att asylsökande personer i Sverige olagligt reser in i Danmark. Polisen på Kastrup uppskattar att mellan 300 och 500 asylsökande dagligen sitter på tågen från Sverige. Ibland gör man dock stickprovskontroller och inom ett par minuter hittas de första fem personerna som inte har tillåtelse att resa in i Danmark. Mörkertalet sägs vara enormt.

Man vet att det rör sig om personer som bor i Malmö eller Helsingborg och åker till Danmark för att jobba svart eller besöka vänner och familj. Den danska polisen vill nu se fler personkontroller på dansk mark, vilket är en metod man använder vid överfarten från Puttgarten i Tyskland till Rødby, där inga direkta gränskontroller heller finns men polisens 35 man ändå finns på plats för att kontrollera inresande genom den så kallade inre utlänningskontrollen. Detta vill man nu införa även i Köpenhamn vid gränsen mot Sverige. Ett förslag som får politiskt stöd från Dansk Folkeparti, vars vice ordförande och ordförande för folketingets rättsutskott, Peter Skaarup, säger att frågan ska tas upp vid nästa budgetförhandling.

SvD

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt