söndag 24 oktober 2010

Asylsökande dömd för mordbrand satte eld på sig själv

MORDBRAND En asylsökande afghan satte eld på sig själv och åtalades för mordbrand då spridningsrisken var överhängande. Men han friades av tingsrätten. Nu blev han fälld av hovrätten.

Eshan Qorbani, född 1982-03-15 och från Afghanista,n sökte asyl i Sverige 2006 men nekades uppehållstillstånd. Den 3 april 2009 var han med på ett s k ett återvändandemöte på Migrationsverkets mottagningsenhet i Alvesta. Där blir alla med avslag informerade om vad som ska ske härnäst. Men efter det mötet gick Eshan Qorbani till toaletten på Migrationsverkets lokaler, hällde bensin på sig och tände på. Han fick 48 % brännskador. En räddningsledare som var snabbt plats konstaterade efteråt att spridningsrisken varit överhängande.

Eshan Qorbani åtalades för mordbrand men nekade till brott och menade dels att han saknade uppsåt och dels att hans handlande inte inneburit fara på sätt som krävs. Växjö tingsrätt fann att det inte var tillräckligt klarlagt att det förelegat en sådan spridningsrisk att det inneburit fara för annans liv, hälsa eller för omfattande förstörelse varför åtalet ogillades.

Hovrätten

Målet gick upp i Göta hovrätt och de resonerar annorlunda.

Hovrätten konstaterar att Eshan Qorbanis primära syfte varit att ta sitt eget liv och att gärningen föregåtts av viss planering genom att han inhandlat bensin samt tagit med sig en tändare. Hovrätten finner att det genom hans agerande står klar att hans avsikt varit att anlägga en brand samt att han gjort detta för att påvisa att Migrationsverket enligt honom fattat fel beslut. Det har därför inte varit en tillfällighet att branden anlades i verkets lokaler. Hovrätten finner även att elden inte kan anses ha varit under kontroll samt att det funnits risk för brandspridning till gardiner och innertak. Därmed är kriterierna för mordbrand uppfyllda.

Göta hovrätt dömde

  • Eshan Qorbani för mordbrand till fängelse 1 år. Han ska även betala skadestånd till Migrationsverket med 61 179 kronor.

Straffvärdet för mordbrand ligger på två år men beaktat hans skador utdömer man ett mildare straff istället.

Eshan Qorbani är inte tidigare lagförd för något brott i Sverige. Av yttrande från Kriminalvården, Frivården Växjö, framgår sammanfattningsvis följande beträffande hans personliga förhållanden. Eshan Qorbani är uppväxt i Afghanistan men flydde 2006 via Iran och Turkiet till Sverige. Med anledning av den gärning som hovrätten nu prövat ådrog han sig brännskador över 48 procent av kroppen. Han har under ett år varit inlagd på sjukhus för vård. Han har alltjämt täta kontakter med sjukvården, flera gånger per vecka, för att lägga om sina sår och för rehabilitering. Eshan Qorbani mår även väldigt dåligt psykiskt. Hans psykiska mående grundar sig till stor del på att han är oviss över sin framtid. Frivården har inte lämnat något påföljdsförslag. Eshan Qorbani har vid huvudförhandlingen i hovrätten tillagt att han på grund av sina kvarstående vårdbehov har beviljats uppehållstillstånd till och med mars 2011.

Domstol

Göta hovrätt, B 1590-10
Växjö tingsrätt, B 3669-09

PrintFriendly Share




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt